Slik unngår du krampe i sykkelritt

Ernæringsekspert i Sky mener at dårlig form er hovedårsak til krampeproblemet.

En god sesongforberedelse med masser av kilometer samt et fornuftig kosthold, er hovedingridiensene i kampen mot krampe. Dette arbeidet starter allerede i januar for Sky som ofte nyter fordel av sommerværet i Australia som er ganske så ulike det man kan forvente i Nord-europa på samme tidspunkt.

Sky sin ernæringsekspert, Nigel Mitchell og fysioterapeut Bob Grainger, forteller om sine erfaringer til Cyclingnews.com og de er ikke i tvil om at manglende form er hovedårsaken til krampe. Når kroppen utsettes for de belastninger som ubønhørlig kommer i et løp, vil det hurtig vise seg om formen er tilstrekkelig god. Selv i dart kan det oppstå krampe hvis de spesifikke muskelgruppene ikke er ordentlig forberedt. Der kan man se betydelig flere tilfeller av krampe i starten av sesongen enn senere.

Enkelte kan dog være ekstra disponerte for krampe på grunn av biomekaniske forhold, noe som kan avhjelpes med fysioterapi og massasje samt trening av spesifikke muskler med henblikk på å øke styrken og stabilisere leddene. Problemet kan også begrenses vesentlig ved å innta de rette mengder av elektrolytter og væske.

Det finnes flere former for krampe der den mest utbredte er den velkjente tretthetskrampen, mens man under varme forhold kan oppleve en litt annerledes form for krampe.

Forsvarsmekanisme

Krampen er egentlig en forsvarsmekaniske der kroppen gir beskjed om at nå holder vi på med noe som ikke lar seg gjennomføre. Dette skjer i et raffinert samspill mellom musklene, senene og hjernen.

Når den riktige treningen er på plass, er det viktig å få tilstrekkelig med væske, elektroytter samt mineraler under løpene. Det skal til for å holde kroppen velforsynt uten samtidg å proppe seg med kalorier. Det finnes forskjellige firmaer som har produkter for dette, Sky bruker til eksempel produktet Gatorlyte.

Det er samtidig helt avgjørende at idrettsutøvere har mulighet for å trene under varme forhold, dersom også konkurransene foregår under slike forhold. Når man har trent hele vinteren og vårparten i lave temperaturern, er ikke kroppen forberedt på å yte optimalt når det så blir varmt. Sky forbereder seg derfor på å kjøre i varmen, hvilket var tydelig i årets Vuelta der både Chris Froome og Bradley Wiggins presterte meget godt.

Grainger er mer skeptisk til råd om bruk av kinin, magnesium og natrium fordi det ikke er så godt vitenskapelig dokumentert. Derimot er det ingen tvil om at massasje er fremragende for å hjelpe på akutt krampe.

Når krampen kommer

Det kan gjøres flere ting. Prøv å strekke muskelen, selv om det kan gjøre vondt. Du kan også prøve å aktivere musklene på motsatt side der krampen oppstår, det vil si at du skal spenne de fremre lårmusklene dersom krampen kommer på baksiden. Det hjelper dessuten å massere direkte på muskelen som har fått en ufrivillig sammentrekning.

Det anbefales også å styrke og trene musklenes generelle styrke og smidighet. Sky har hatt hell med dette flere ganger med ryttere som har hatt stadige tilbakefall. Det har da vist seg at ekstra styrke generelt i benmuskulaturen og mer smidighet, har gitt betydelige forbedringer. I tillegg hjelper også begge disse forholdene å forebygge skader.

Grainger påpeker også at tennisspilleren Andy Murray har bekjempet sine åpenbare problemer med krampe under lange matcher med styrketrening. Også fotballspillere har opplevde samme forbedring gjennom slik trening. Til slutt påpeker man fra Sky at det er viktig at sykkelen er riktig innstilt. Tiden du bruker på dette får du igjen hvis du som Team Sky ønsker å unngå krampe
.

Legg att eit svar